1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Leczenie, czy już tylko oczekiwanie? |
Ola Olka
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6499
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2017-02-07, 12:34 Temat: Leczenie, czy już tylko oczekiwanie? |
Caro napisał/a: | może będzie ktoś kogo znamy i będziemy mogli tej osobie zaufać | Caro to też niezły pomysł. Do mojej leżącej cioci (opiekuje się nią jej siostra - obie mają ponad 80 lat) przychodzi opiekunka dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Dzieki temu ta leżąca jest czysta, nie ma odleżyn itp, itd.
Ta pomoc jest bezcenna inaczej ciocia musiałaby iść do hospicjum stacjonarnego, nie byłoby wyjścia.
Szukaj - napewno kogoś znajdziesz.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2017-02-06, 16:12 Temat: Leczenie, czy już tylko oczekiwanie? |
Caro napisał/a: | generalnie prawie codziennie słyszałam że nie jest u siebie i chce już jechać do swojego domu, | A gdzie mama obecnie przebywa? Zrozumiałam że jest w domu pod opieką taty i HD...?
Caro napisał/a: | Wszystko byłoby dobrze, ale żeby tata miał jeszcze dodatkowe wsparcie, dlatego zastanawiam się nad złożeniem wniosku do MOPSU- o przydzielenie jeszcze dodatkowej opieki... | To dobry pomysł. Tato musi mieć jakieć wsparcie a ty sama wiesz że na codzień nie dasz rady być z nimi razem. Caro napisał/a: | Z drugiej strony, trochę spadł mi kamień z serca, bo mogłam pomóc i odciążyć tatę. | To dobrze - ty sią lepiej czujesz psychicznie a mama i tato napewno też byli zadowoleni że tam byłaś.
Uściski i pozdrowienia. Trzymaj się. |
Ola Olka
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2017-01-27, 11:30 Temat: Leczenie, czy już tylko oczekiwanie? |
Caro napisał/a: | Wczoraj pojawiła się propozycja, aby mama poszła do Hospicjum Stacjonarnego - z racji ogólnego osłabienia mamy oraz opieki taty, który czasem nie pamięta gdzie położył lekarstwo, nie dosłyszy kiedy mama zawoła..... | Caro to napewno nie jest prosta decyzja. Łatwiej przyjąć opiekę HD we własnych czterech ścianach gdzie chory jest u siebie. Jednakże są przypadki że nie da się tej opieki "u siebie" zorganizować czy dalej prowadzić. Caro napisał/a: | Pomimo "wynajętej" pielęgniarki, która przychodzi 2-3 razy w tygodniu po około 2 h, tata z mamą jest praktycznie sam. | Przypuszczam że prowadzenie opieki nad mamą jest dla taty ogromnym obciążeniem, przecież nie jest najmłodszy (84 lata to piękny wiek ale nie na takie wyzwania) no i dochodzi do tego obciążenie psychiczne.
Caro napisał/a: | Tylko ja mam ciągle ogromny niedosyt chciałabym ją widzieć codziennie, a nie mogę | Doskonale cię rozumiem, mam rodziców w tym samym wieku, też chorują. A ja? Nie 60 km dalej tylko ponad 10 razy tyle .
Trzymaj sie . Uściski |
|
|